naszkicuj wykres funkcji f
Jaś: naszkicuj wykres funkcji f
f(x)=−4x4+2x2
D=R
0Y =0
0X= 0 lub −2 lub 2
brak asymptot bo jest to wielomian
f '(x)=−4x3+4x
Warunek konieczny dla x=0 lub x=−1 lub x=1
i teraz przedzialy monotonicznosci f(x)>0 <=> x∊(−∞;−1) ∪ (0;1)
f(x)<0 <=> x∊(−1;0) ∪(1;∞)
Mozecie mi powiedziec czy jak narazie dobrze tu zrobilem? bo z tego co tu powypisywalem
wykres raczej dziwny wyjdzie :S
18 kwi 19:20
Janek191:
18 kwi 19:33
Janek191:
Źle obliczona pochodna
18 kwi 19:34
Janek191:
f '(x) = − 16 x3 + 4 x = 4x*( 1 − 4 x2) =0 ⇔ x = 0 lub x = −0,5 lub x = 0,5
18 kwi 19:41