zadanie tekstowe
kasiula: Hotel dysponuje 80 pokojami. Opłata za wynajęcie jednego pokoju jest równa 470zł za dobę.Hotel
udziela specialnej zniżki firmom rezerwującym więcej niż 44 pokoi.(Wtedy nikt inny nie może
rezerwować w tym samym czasie pokoi w tym hotelu). Wówczas opłata za dobę za każdy wynajety
przez firmę pokój jest niższa o 5zł pomnożone przez liczbę zarezerwowanych pokoi powyżej 44.
Przy jakiej liczbie zarezerwowanych przez firmę pokoi (powyżej 44) hotel osiągnie maksymalny
możliwy przychód za dobę?
3 sty 12:29
Marcin Schwesig: Wyznaczamy dziedzinę:
D: x∊ <45, 80 > ∪ x∊ C
Układamy i rozwiązujemy równanie:
[470 − ( x − 44 ) * 5 ] * x =
= ( 470 − 5x + 220 ) * x =
= ( −5x + 690 ) *x =
= −5x2 + 690x
Szukamy wierzchołka funkcji ( metoda dowolna − tu użyłem pochodnej funkcji )
f(x)= −5x2 + 690x
f'(x) = −10x + 690
x0 = 69
Odp: Hotel osiągnie maksymalny przychód przy zarezerwowaniu przez firmę 69 pokoi
3 sty 12:58
kasiula: co oznaczają te kwadraty
3 sty 13:57
kasiula: dzięki za pomoc
3 sty 13:58
Marcin Schwesig: 
Funkcja kwadratowa ? Nawiasy kwadratowe ?
Jedyna niewiadomo x to liczba pokoi
3 sty 15:28
Marcin Schwesig: O co ci chodzi ?
3 sty 15:42
kasiulka: znaczek nalezy wyswietlał sie jako kwadrat ale juz jest ok
dziękuje bardzo
3 sty 20:50