3 zadania z rozszerzenia
manny: 1. Oblicz
x3 − x2 + x − 1
lim ___________
x−>1 2x3 − 2
2. Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla ktorych rownanie ||x+2|−3|=a−x ma nieskonczenie
wiele rozwiazan
3. Oblicz ile liczb calkowitych nalezy do dziedziny funkcji
f(x)= log2015 (log12015 (log2015 x))
18 kwi 18:20
Aga1.: 1)Wskazówka
licznik i mianownik rozłóż na czynniki
x3−x2+x−1=x2(x−1)+1(x−1)=(x−1)(x2+1)
a mianownik
2x3−2=2(x3−1)=2(x−1)(x2+x+1)
18 kwi 18:30
Janek191:
| | x2*( x − 1) + (x −1) | | x2 + 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 2*(x3 − 1) | | 2*(x2 + x + 1) | |
więc
| | 1 + 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 2*( 1 + 1 + 1) | | 3 | |
x→1
18 kwi 18:33
manny: Dzięki

Też wpadłem na ten pomysł, ale miałem problem z mianownikiem

A 2 i 3? Jakiś pomysl?
18 kwi 18:34
manny:
19 kwi 20:30
jc: Narysuj wykres y = ||x+2| − 3| + x i zobaczysz rozwiązanie zadania nr (2).
19 kwi 20:36