Wielomian
Dartpizza: Wyznacz wartości a,b i c współczynników wielomianu W(x) = x3 + ax2 + bx + c wiedząc, że W(2)
= 20, reszta z dzielenia W(x) przez x+5 jest równa −36, a liczba −3 jest miejscem zerowym
wielomianu W(x)
Wyszło mi
a= 413
b=113
c=−10
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy wyszło mi to dobrze?
18 kwi 17:29
ICSP: Źle. ( 3 nie jest dzielnikiem 10)
18 kwi 17:31
Dartpizza: To jeszcze zapytam błąd metody czy obliczenia?
Stworzyłem 3 układy równań, z W(−3) wyznaczyłem C i podstawiłem do dwóch pozostałych równań i
otrzymałem 2 równania i 2 niewiadome z tych wyznaczyłem jedną nie wiadomą a resztę już
podstawiając
4a + 2b + c = 12
25a − 5b + c = 89
9a − 3b + c = 27
7a−b=31
−a+b=−3
c=27−9a+3b
18 kwi 17:43
5-latek : Moz etaki układ spróbuj
{W(2)=20
{W(−5)=−36
{W(−3)=0
18 kwi 17:46
ICSP: Bład w pierwszy równanie II układu.
18 kwi 17:47
ICSP: 25a − 9a = 16a co po podzieleniu przez 2 daje 8a a nie 7a.
18 kwi 17:48
ICSP: i dalej :
a = 4
b = 1
c = −6
18 kwi 17:50
Dartpizza: O dziękuję

sam nigdy nie mogę zobaczyć mojego błędu.
18 kwi 17:50