Odgadnij wzór ogólny
Proszę: Odgadnij wzór ogólny
2
0+2
1+2
2+...+2
n=
18 kwi 17:22
ICSP: 1 + 2 + 4 + ... + 2n = S ⇒ 2 + 4 + ... + 2n = S − 1
Mnożę stronami przez 2 :
2 + 4 + ... + 2n + 2n + 1 = 2S
S − 1 + 2n + 1 = 2S
S = 2n + 1 − 1
18 kwi 17:24
Metis: ICSP mam problem pomożesz?
18 kwi 17:25
Proszę: Dzięki wielkie
18 kwi 17:27
ICSP: zależy jaki problem
18 kwi 17:28
Metis: Mam określony ciąg an wzorem an+1=1−2an
Jak policzyć sumę np. 20 wyrazów takiego ciągu.
Kombinuje jako S1=a1 itd ale to nie działa i nie chce mi wejść to zadanie, a wydaje się
trywialne
18 kwi 17:33
5-latek : WEdlug mnie powinien być podany wyraz a1
Zobacz może jest blad w erracie
18 kwi 17:41
ICSP: Dla mnie też tutaj czegoś brakuje
18 kwi 17:42
18 kwi 17:43
Metis: Ale mając nawet a
1 nie policzę tej sumy, bo jest to ciąg określony rekurencyjnie
18 kwi 17:48
ZKS:
Metis co do zadania, mamy podane, że
an + 1 = 3 − an, więc an + 2 = 3 − an + 1 odejmując stronami dostaniemy
an + 2 = an
Zatem S50 = a1 + a2 + ... + a49 + a50 = a1 + a2 + a1 + a2 + ... + a1 + a2 =
25a1 + 25a2 = 25a1 + 25(3 − a1) = 25a1 + 75 − 25a1 = 75
18 kwi 18:43
Metis: Kurczę , banał

Dzięki
ZKS, nie zauwazyłem tego
18 kwi 18:47
ZKS:
Nie ma sprawy, ciekawe zadanie na zauważenie czegoś, dlatego za 1 punkt tylko.
18 kwi 19:00
Mariusz:
Metis mogłeś skorzystać z funkcji tworzącej , w tym przypadku także czynnika sumacyjnego
aby otrzymać wzór jawny
19 kwi 23:20
Metis: Pierwsze słyszę
Mariusz
19 kwi 23:38
Mariusz: a
n+1=1−2a
n
a
n=−2a
n−1+1
A(x)=∑
n=0 a
nx
n
∑
n=1 a
nx
n=∑
n=1{−2a
n−1x
n}+∑
n=1x
n
| | x | |
∑n=1 anxn=−2x∑n=1{an−1xn−1}+ |
| |
| | 1−x | |
| | x | |
∑n=1 anxn=−2x∑n=0{anxn}+ |
| |
| | 1−x | |
| | x | |
∑n=0 anxn−a0=−2x∑n=0{anxn}+ |
| |
| | 1−x | |
| | a0 | | 1 | (1+2x)−(1−x) | |
A(x)= |
| + |
|
| |
| | 1+2x | | 3 | (1+2x)(1−x) | |
| | a0 | | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
A(x)= |
| + |
|
| − |
|
| |
| | 1+2x | | 3 | 1−x | | 3 | 1+2x | |
| | 1 | 3a0−1 | | 1 | 1 | |
A(x)= |
|
| + |
|
| |
| | 3 | 1+2x | | 3 | 1−x | |
Teraz aby obliczyć sumę to można z rachunku różnicowego skorzystać
albo z ciągu geometrycznego
Chociaż jeśli to jest zadanie maturalne to mogą tego nie uznać
19 kwi 23:42
Metis: Maturalne

Jestem w III LO
19 kwi 23:44
Mariusz:
Tutaj już nie będzie tak ładnie jak to ZKS pokazał
20 kwi 00:16
Mariusz:
Funkcja tworząca to funkcja której współczynnikami rozwinięcia w szereg potęgowy
kolejne wyrazy ciągu
Jest używana między innymi do rozwiązywania rekurencji
Równania rekurencyjne liniowe o stałych współczynnikach stosunkowo łatwo rozwiązać
,funkcja tworząca będzie wtedy funkcją wymierną
Funkcją tworzącą możesz też rozwiązać niektóre równania liniowe o zmiennych współczynnikach
(możesz wtedy dostać liniowe równanie różniczkowe)
Jest też równanie na liczby Catalana , Bernoulliego, Bella
które też możesz rozwiązać używając funkcji tworzącej
Poza tym wystarczy wstawić funkcję tworzącą do równania
i każdy krok wynika z poprzedniego i nie musisz nic zapamiętywać bez uzasadnienia
20 kwi 00:31