Równanie wielomianowe
bart: 234x3−1=0
243x3=1
x3=1/243
x=3√1/243
Czy równie jest dobrze? proszę o pomoc?
3 sty 12:15
jo: Jest ok tylko czeski błąd się wkradł

(234 i 243). Końcowy wynik nie powinien w mianowniku
zawierać pierwiastka więc trzeba niewymierność usunąć.
3 sty 12:35
jo: Można to również rozłożyć na czynniki ze wzoru skróconego mnożenia, ale tak jak zrobiłeś jest
łatwiej − zależy od polecenia...
3 sty 12:36
bart: dzięki bardzo ! mialo być 243

z którego wzoru skorzystać rozkładając na czynniki ? bo nie umiem żadnego dopasować?
3 sty 12:43
jo: a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
3 sty 15:02
jo: | | 3√3 | |
Po usunięciu niewymierności i skróceniu wyszło mi x = |
| |
| | 9 | |
3 sty 15:04