prawdopodobienstwo
df: Na ile sposobów można umieścić 6 ponumerowanych kul w czterech szufladach tak, aby w jednej z
szuflad były dokładnie 4 kule?
wiem, ze najlepiej to zrobic
4 * kombinacja 4 z 6 * 3*3= 4*15*9=540
jednak moja 1 mysla i rozwiazaniem bylo cos takiego i wyszedl mi zly wynik. takze, jakbyscie
mogli powiedziec, co zle zrobilem

kombinacja 4 z 6=15
1. w 1 szulfadzie beda 4 kule, w 2 szufladzie 2 i 2 szuflady puste
4*15*3=180 − na 4 spodoby wybieram szuflade do ktorej trafia te 4 kule, potem na kombinacja 4
z 6 wybieram ktore kule trafia do tej szuflady, potem te 2 pozsotale kule rozmiescze na 3
sposoby
2.w 1 szufladzie 4 kule, po 1 kuli w dwoch szufladach i jedna szuflada pusta
4*15*3*2*2= na 4 sposoby wybieram szuflade do ktorej trafia 4 kule, te kule na kobinacja 4 z 6
sposobow, na 3 sposoby wybiore szuflade do ktorej trafi 1 kula, ta kule wybiore na 2 sposoby,
i jecze wybiore na 2 sposoby szufalde , do ktorej trafi ta ostatnai kula