Extremum
Po co?: Mam pytanie − Mianowicie do czego służy extremum funkcji, czy pochodne. W jakim celu sie to
liczy? A ja licze na mało skomplikowaną odpowiedź
18 kwi 15:27
wredulus_pospolitus:
Ekstrema lokalne funkcji są bardzo przydatne w przypadku rozwiązywania jakiegoś problemu
optymalizacyjnego (np. zoptymalizuj pracę maszyn w fabryce).
Same pochodne tak naprawdę nie przydają się do zbyt wielu rzeczy, co innego z 'przeciwieństwem'
pochodnych ... czyli całkami −−− bez nich połowa dzisiejszych maszyn i budowli nigdy by nie
powstała.
18 kwi 15:46
Po co?: Oo nawe, nie wiedzialem ze przeciwieństwem pochodnych jest całka

. Zawsze coś

sporo pracy
przede mna
18 kwi 16:05
wredulus_pospolitus:
to było w cudzyslowiu
całka to 'operacja odwrotna' do liczenia pochodnej
tak jak pierwiastkowanie jest 'operacją odwrotną' do potęgowania
18 kwi 16:08
Po co?: A więc jeśli mam f(x) = x
3 − 65x
2 + 1000x to f(x)'= 3x
2 − 130x + 1000 ( tak myśle) to wiec
jaka bedzie 'operacja odwrotna

la tej pochodnej?
18 kwi 16:23
Jerzy:
| | 1 | |
Np ∫x3dx =¡ |
| x4 + C , bo pochodna z tego to x3 |
| | 4 | |
18 kwi 16:29