Monotoniczność
Paiin: Wyznacz maksymalnie przedziały w których funkcja jest rosnąca (malejąca)
a: f(x) = −(x+3)2+2
b: f(x)= x2−2x+3
c: f(x)= (x−2)(x+4)
wytłumaczy mi ktoś jak to robić ?
18 kwi 15:27
Jerzy:
Zależy od gałęzi, czy są do góry, czy w dół...punktem zmiany jest zawsze xw
18 kwi 15:30
Paiin: Nic mi to nie mówi, na chłopski rozum Jerzy
18 kwi 15:39
Paiin: ymm ?
18 kwi 15:44
Jerzy:
Naszicuj parabolę z ramionami do góry
18 kwi 15:45
X: W pierwszym masz postac kanoniczną f. Gdzie W ( −3 ; 2) a ramiona są skierowane w dół − więc
funkcja jest rosnąca od (− nies. Do 2). A malejąca od (2 do niesk.).
18 kwi 15:45
Paiin: W będzie ( −3 : 2 ) .. −3 będzie dlatego ze przed nawiasem stoi minus?
18 kwi 16:06
Po co?: Poczytaj o postaciach funkcji: są 3. A W otrzymujesz ze wzory własnie na postac kanoniczną f.
Google nie bije
18 kwi 16:09