Udowodnij wielomiany
Domcia: Uzasadnij, że wielomian W(x) = x
4 − 4x
3 + 5x
2 +4x + 4 nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Próbowałam jakoś grupować ale nie wychodziło

pomoże ktoś?
18 kwi 15:02
ZKS:
Jak próbowałaś grupować? Rozbij 5x2 = 4x2 + x2.
18 kwi 15:13
Domcia: no właśnie tak próbowałam i nic
18 kwi 15:16
zef: p=±{1,2,4}
q=±{1}
| | p | |
I liczysz W( |
| ) i jeżeli udowodnisz że dla wszystkich p/q wielomian nie wynosi 0 to będzie |
| | q | |
równoznaczne z brakiem pierwiastków.
18 kwi 15:23
Domcia: aha oki, to jedyny sposób?
18 kwi 15:29
Dżin: W(x)=x4−4x3+5x2+4x+4
W(x)=x4−4x3+4x2+x2+4x+4
W(x)=x2*(x2−4x+4)+x2+4x+4
W(x)=x2*(x−2)2+(x+2)2
Suma dwóch wielomianów przyjmujących wartości nieujemne i posiadajacych różne miejsca zerowe
nie może być równa 0 gdyż przyjmuje tylko wartości dodatnie.
18 kwi 15:30
Kacper:
zef to nie jest poprawna metoda.
18 kwi 15:30
ZKS:
zef, a pierwiastki niewymierne jak pokażesz, że nie istnieją?
18 kwi 15:49
Mariusz:
x
4−4x
3+5x
2+4x+4
x
4−4x
3+4x
2−(−x
2−4x−4)
(x
2−2x)
2−(−x
2−4x−4)
| | y | | y2 | |
(x2−2x+ |
| )2−((y−1)x2+(−2y−4)x+ |
| −4) |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−16)(y−1)−(2y+4)
2=0
(y
3−y
2−16y+16)−(4y
2+16y+16)=0
y
3−5y
2−32y=0
y(y
2−5y−32)
| | y | | y2 | |
(x2−2x+ |
| )2−((y−1)x2+(−2y−4)x+ |
| −4) |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | y+2 | |
(x2−2x+ |
| )2−(√y−1)2(x− |
| )2 |
| | 2 | | y−1 | |
19 kwi 20:03
Metis: A Czy to zadanie nie jest przypadkiem z działu analizy matematycznej?
19 kwi 20:05
jc: Metis, ja bym wrzucił do algebry.
19 kwi 20:16