Rówannie osi symetrii.
Paiin: Wyznacz równanie osi symetrii.
(a) F(x)= −(x+3)
2+2
(b) F(x)= x
2−2x+3
(c) F(x)= (x−2)(x+4)
Może ktoś mi to wytłumaczyć ?
18 kwi 14:21
Jerzy:
oś symetrii to prosta: x = xw
18 kwi 14:25
Paiin: A jak byś mógł sie troszke rozpisać ?
18 kwi 14:30
Jerzy:
Wiesz co to jest xw ?
18 kwi 14:34
Paiin: −b przez 2a
18 kwi 14:35
Jerzy:
Tak, to odcięta wierzchołka...w pirwszym już widać,że xw = ?
18 kwi 14:40
Paiin: właśnie nic nie widać, co ja mam z tego wyliczyć wierzchołek ?
18 kwi 14:41
Paiin: B dam rade obliczyć, ale A i C nie mam pojęcia ...
18 kwi 14:43
Jerzy:
Masz postać kanoniczną , a z niej od razi widać p i q, a p to właśnie xw
18 kwi 14:44
Paiin: Czyli xw=3 ?
18 kwi 14:46
Paiin: A w postaci iloczynowej, obliczamy x1 i x2 i środek tych dwóch punktów ?
18 kwi 14:47
Jerzy:
Tak...jak w poprzednim zadaniu
18 kwi 14:49
Paiin: W przykładzie "C" xw= 6 ?
18 kwi 14:56
Jerzy:
Przecież już to liczyłeś ( z błędem)
18 kwi 14:57
Paiin: Faktycznie liczyłem, dzieki Jerzy
18 kwi 15:02
Paiin: A jeśli mamy F(x)= −(x+1)(x−7)
x1= −1
x2= −7
to xw= 3

Ten minus na przed nawiasami nic nie zmiania w wyznaczeniu równania osi symetri
?
18 kwi 15:07
Paiin: x2= 7
18 kwi 15:08
Jerzy:
Tak..xw = 3
18 kwi 15:10
Jerzy:
A ten minus tylko odwraca ramiona w dół
18 kwi 15:10