kombinatoryka:(
Madzia: Z cyfr 1,2,3,4,5,6 tworzymy liczby pięciocyfrowe. ile jest takich liczb w których cyfra 1
występuje tylko dwa razy, a pozostałe są między sobą różne?
3 sty 12:02
krzysiek: 864
3 sty 13:11
Madzia: ale jak rozwiązać? i w odp. jest 600
3 sty 13:32
Madzia: :(
3 sty 13:50
Madzia:
3 sty 13:50
Eta:
miejsca dla trzech pozostałych cyfr wybieramy na
same cyfry 1,1 na pięciu miejscach wybieramy na:
permutacja 5 −elem. z 2 − powtórzeniami jedynek
| | 5! | | 2!*3*4*5 | |
P5(2) = |
| = |
| = 3*4*5 = 60 sposobów
|
| | 2! | | 2! | |
r−m z reguły mnożenia mamy :
10*60= 600 takich liczb
3 sty 14:20
Madzia: Eta jesteś wielka!
3 sty 22:41
Eta: 
tylko 168 ....
3 sty 22:47