Wielomian
Ola: Dany jest wielomian W(x)=2x3 + (m−2)x2 +(8−m)x−8, gdzie parametr m jest liczba całkowita.
Wyznacz wszystkie te wartości parametru m, dla których dany wielomian ma trzy rożne
pierwiastki x1, x2, x3 spełniające warunek: x1•x2•x3x1+x2+x3 > 12
W liczniku: x1•x2•x3
W mianowniku: x1+x2+x3
Większe od jedna druga
18 kwi 07:56
Janek191:
W(1) = 2 + m − 2 + 8 − m − 8 = 0
x
1 = 1
oraz
( 2 x
3 +( m − 2) x
2 + ( 8 − m) x − 8 ) : ( x − 1) = 2 x
2 + m x + 8
− 2 x
3 + 2 x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
m x
2 + ( 8 − m) x − 8
− m x
2 + m x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 x − 8
− 8 x + 8
−−−−−−−−
0
2 x
2 + m x + 8 = 0
1) Δ > 0 ⇔ m
2 − 64 > 0
| | x1 *x2*x3 | | x2*x3 | |
2) |
| > 0,5 ⇔ |
| > 0,5 ⇔ |
| | x1 + x2 + x3 | | 1 + x2 + x3 | |
18 kwi 09:42
Janek191:
W(1) = 2 + m − 2 + 8 − m − 8 = 0
x
1 = 1
oraz
( 2 x
3 +( m − 2) x
2 + ( 8 − m) x − 8 ) : ( x − 1) = 2 x
2 + m x + 8
− 2 x
3 + 2 x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
m x
2 + ( 8 − m) x − 8
− m x
2 + m x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 x − 8
− 8 x + 8
−−−−−−−−
0
2 x
2 + m x + 8 = 0
1) Δ > 0 ⇔ m
2 − 64 > 0
| | x1 *x2*x3 | | x2*x3 | |
2) |
| > 0,5 ⇔ |
| > 0,5 ⇔ |
| | x1 + x2 + x3 | | 1 + x2 + x3 | |
18 kwi 09:42
Ola: Dziękuje
18 kwi 09:50
Janek191:
W 2) zastosowano wzory Viete'a dla x
2 + m x + 8 = 0
Można od razu zapisać
| | b | | m −2 | |
x1 + x2 + x3 = − |
| = |
| |
| | a | | 2 | |
oraz
| | −d | | −8 | |
x1*x2*x3 = |
| = |
| = − 4 |
| | a | | 2 | |
zatem
| x1*x2*x3 | | −4 | | 4 | |
| = |
| = |
| |
| x1 + x2 + x3 | | | | | |
18 kwi 09:57
Janek191:
Miało być :
W 2) ..... dla 2 x2 + m x + 8 = 0
18 kwi 09:58
Janek191:
Dokończ
18 kwi 09:59