wykresy wymierne
5-latek :
J 
Dopóki jeszcze mysle to pomoz mi przy takim problemie
| | a | |
Mam narysować obraz hiperboli y= |
| w symetriach względem osi OX i OY |
| | x | |
jak nazwiesz funkcje której wykresy narysowales
Przypominany ze wykres funkcji y=f(x−r)+s(y−s=f(x−r) {tu chyba jest blad jakiś } jest wynikiem
przesuniecia wykresu y=f(x) o wektor [r,s]
No to tak .
| | a | |
jeśli chodzi o obraz hiperboli y= |
| względem osi OX to f(x)=−f(x) |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
Jeśli narysyje y= |
| (czarny to to w symetrii wzgldem OX będzie y=− |
| |
| | x | | x | |
Natomiast względem osi OY to nie wiem gdzyz jako taka hiperbola jest funkcja nieparzysta
18 kwi 07:17
Jerzy:
Cześć

Względem osi OY .... f(−x) i zauważ, że jest identyczne jak względem OX
18 kwi 07:28
5-latek : zaraz wyjezdzam do lekarza i nie wiem jak będzie
Tak wlasnie to przed chwila zauwazylem i miałem CI odpisac
Tylko po co on piszse o przesunieciu o wektor ?
18 kwi 07:31
5-latek : Pytam dlatego ze mam kolejne cwiczenie gdzie mam narysować wykresy funkcji y=−f(x) i f(−x)
| | 2x | | 4 | |
dla funkcji f(x)= |
| = |
| +2 |
| | x−2 | | x−2 | |
18 kwi 07:33
5-latek : Milu 
To cwiczenie nr 18 . Potem postaram sie juz samemu zrobic cwiczenia nr 19−22
18 kwi 16:26
Mila:
f(x)
symetria względem względem OY⇒f(−x)
symetria względem OX⇒−f(x)
18 kwi 18:55
5-latek : Tak oczywiście
| | 2 | |
to f(−x)= |
| odbicie wzledem osi OY będzie taki wzor funkcji ? |
| | −x | |
| | 2 | |
natomiast −f(x)= − |
| −−odbicie wzgledm osi )X (taki będzie wzor funkcji ? |
| | x | |
RYsowalem oba wykresy tutaj w edytorze i wyszly te same
Zapytam
Tylko po co on pisze o przesunieciu ?
18 kwi 22:15
5-latek : O te wzory ppytam wkontekscie ćwiczenia 21 /
18 kwi 22:16
Metis: Czasami trudno 5−latku odczytać intencje, myśli autora
18 kwi 22:25
Iryt:
W ćwiczeniu 19 korzystasz z przesunięcia równoległego o wektor [−1,1]
18 kwi 22:26
5-latek : To jeszcze raz zapytam
czy dobrze zapisałem te wzory w poscie 22:15 dla f(−x) i −f(x) ?
Jeśli tak to biore się za cwiczenie nr 20 i 21
18 kwi 22:34
Iryt:
Dobrze.
18 kwi 22:37
5-latek : Dziekuje bardzo

Korzystam z tego ze w tej chwili czuje się dobrze wiec dopytuje się jak najwięcej
18 kwi 22:41