matematykaszkolna.pl
wykresy wymierne 5-latek : rysunekJ emotka Dopóki jeszcze mysle to pomoz mi przy takim problemie
 a 
Mam narysować obraz hiperboli y=

w symetriach względem osi OX i OY
 x 
jak nazwiesz funkcje której wykresy narysowales Przypominany ze wykres funkcji y=f(x−r)+s(y−s=f(x−r) {tu chyba jest blad jakiś } jest wynikiem przesuniecia wykresu y=f(x) o wektor [r,s] No to tak .
 a 
jeśli chodzi o obraz hiperboli y=

względem osi OX to f(x)=−f(x)
 x 
 a a 
czyli

=−

−x x 
 1 1 
Jeśli narysyje y=

(czarny to to w symetrii wzgldem OX będzie y=−

x x 
Natomiast względem osi OY to nie wiem gdzyz jako taka hiperbola jest funkcja nieparzysta
18 kwi 07:17
Jerzy: Cześć emotka Względem osi OY .... f(−x) i zauważ, że jest identyczne jak względem OX
18 kwi 07:28
5-latek : zaraz wyjezdzam do lekarza i nie wiem jak będzie Tak wlasnie to przed chwila zauwazylem i miałem CI odpisac Tylko po co on piszse o przesunieciu o wektor ?
18 kwi 07:31
5-latek : Pytam dlatego ze mam kolejne cwiczenie gdzie mam narysować wykresy funkcji y=−f(x) i f(−x)
 2x 4 
dla funkcji f(x)=

=

+2
 x−2 x−2 
18 kwi 07:33
5-latek : Milu emotka To cwiczenie nr 18 . Potem postaram sie juz samemu zrobic cwiczenia nr 19−22
18 kwi 16:26
Mila: f(x) symetria względem względem OY⇒f(−x) symetria względem OX⇒−f(x)
18 kwi 18:55
5-latek : Tak oczywiście
 2 
wiec mamy np. f(x)=

x 
 2 
to f(−x)=

odbicie wzledem osi OY będzie taki wzor funkcji ?
 −x 
 2 
natomiast −f(x)= −

−−odbicie wzgledm osi )X (taki będzie wzor funkcji ?
 x 
RYsowalem oba wykresy tutaj w edytorze i wyszly te same Zapytam Tylko po co on pisze o przesunieciu ?
18 kwi 22:15
5-latek : O te wzory ppytam wkontekscie ćwiczenia 21 /
18 kwi 22:16
Metis: Czasami trudno 5−latku odczytać intencje, myśli autora emotka
18 kwi 22:25
Iryt: W ćwiczeniu 19 korzystasz z przesunięcia równoległego o wektor [−1,1]
18 kwi 22:26
5-latek : To jeszcze raz zapytam czy dobrze zapisałem te wzory w poscie 22:15 dla f(−x) i −f(x) ? Jeśli tak to biore się za cwiczenie nr 20 i 21
18 kwi 22:34
Iryt: Dobrze.
18 kwi 22:37
5-latek : Dziekuje bardzo emotka Korzystam z tego ze w tej chwili czuje się dobrze wiec dopytuje się jak najwięcej
18 kwi 22:41