planimetria
planimetria:
W trapezie suma katow przy mniejszej podstawie wynosi 270
o. Oblicz dlugosc linii sredniej,
jesli dlugosci podstaw wynosza a i b.
|FG|− druga linia srednia
18 kwi 00:47
planimetria: ktos wie?
18 kwi 08:02
Eta:
γ+δ=270
o ⇒ α+β=90
o
to po przedłużeniu ramion trójkąt ABE jest prostokątny
| a | |
|EG|=R= |
| −− długość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABE |
| 2 | |
| b | |
analogicznie |EF|= |
| −−− długość promienia okręgu opisanego na trójkącie DCE |
| 2 | |
| a−b | |
zatem |FG|= |EG|−|EF|= .... = |
| |
| 2 | |
18 kwi 14:28
Eta:
Ktoś wie? gdzie jest
"planimetria" ?
18 kwi 15:08
planimetria: dziekuje
18 kwi 20:19
Eta:
18 kwi 20:21
planimetria: Wysokosc trapezu to h. Na ramionach jako na srednicach zbudowano okregi wzajemnie styczne.
Znajdz promien kola wpisanego i opisanego w trojkat ABE (E−przeciecie sie przedluzen trapezu).
Moglbym poprosic jeszcze o pomoc w tym?
18 kwi 20:24
planimetria:
Wykaz, ze pole trapezu rowne jest podwojonemu iloczynowi drugiej linii sredniej przez odleglosc
srodka ramienia od tej linii.
wk−pierwsza linia srednia
un−druga linia srednia
f wysokosc
Zatem PΔwnu=1/2*un*f oraz PΔnku=1/2*un*f.
Nie wiem co dalej, bo jeszcze brakuje dalsza czesc pola.
18 kwi 20:30
planimetria:
4. Wykaz, ze jesli pierwsza i druga linia srednia sa sobie rowne, to przekatne trapezu sa
wzajemnie prostopadle.
Wiemy, ze DG=HF.
Zauwazmy, ze DH=FG=1/2AC ORAZ HG=DF=1/2DB.
I co dalej?
18 kwi 20:40
planimetria: ?
18 kwi 22:21
Eta:
Zad 1/
| 1 | |
P(nwu)=P(nku)= |
| *d*f to P(nkuw)= d*f |
| 2 | |
| 1 | | a | | h | | 1 | a*h | |
P1=P2= |
| * |
| * |
| to 2P1= |
|
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | 2 | |
| 1 | | b | | h | | 1 | | bh | |
P3=P4= |
| * |
| * |
| to 2P3= |
| * |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | a+b | | 1 | |
zatem P1+P2+P3+P4= |
| h* |
| = |
| P(trapezu) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
to i d*f= |
| P(trapezu) ⇒ P(trapezu)= 2d*f |
| 2 | |
c.n.w
19 kwi 00:33
Eta:
zad2/
Równoważnie od drugiej strony:
Jeżeli przekątne są prostopadłe to |MN|=|EF|
W trójkątach prostokątnych ABS i DCS
| 1 | | a | | 1 | | b | |
|NS|= |
| |AB|= |
| i |MS|= |
| |DC|= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| a+b | | a+b | |
to |MN|= |
| i |FE|= |
| |
| 2 | | 2 | |
zatem |MN|=|FE| to przekątne są prostopadłe
c.n.w
19 kwi 00:46
planimetria: Ale skad wiemy, ze od drugiej strony jest to prawda?
19 kwi 07:16
planimetria: Wysokosc trapezu to h. Na ramionach jako na srednicach zbudowano okregi wzajemnie styczne.
Znajdz promien kola wpisanego i opisanego w trojkat ABE (E−przeciecie sie przedluzen trapezu).
Moglbym poprosic jeszcze o pomoc w tym?
19 kwi 07:22