Pochodna do zadania optymalizacyjnego
Slavko: Witam

Mam problem z wyliczeniem tej pochodnej . Jak to bd wyglądać ,żeby sobie tego nie
skomplikować
| | 1 | |
V(a)= |
| a2√144−24a+0,5a2 |
| | 3 | |
18 kwi 00:24
Jack: a2 pod pierwiastek wloz a pot3m zrob
ze ekstremum funkcji wewneterznej f(a)zachodzi dla tego samego argumentu co funkcji V(a)
f(a) = a4(144 − 24a +0.5a2)
Licz pochodna f(a)
18 kwi 06:49
Slavko: Pochodna funkcji V(a) to bd potęgi 5 stopnia

?
18 kwi 08:48
Jerzy:
V'(a) = 3a5 − 120a4 + 576a3
18 kwi 09:00
Slavko: Też taka mi pochodna wychodzi , w tym problem że to brzydkie jest ,myślałem że jest jakiś
patent żeby można by sobie z tym poradzić .Jak to wgle wyliczyć z tego a ?Podstawić zmienną
a
3=t
18 kwi 09:07
Jerzy:
Wyłącz 3a3
18 kwi 09:10
Slavko: Teoretycznie ze zmienną by mi wyszło jakbym się uparł

Wiadome,że Twój sposób jest lepszy i
go zastosuje,ale czysta ciekawość
18 kwi 09:13
Jerzy:
Nic by nie wyszło
18 kwi 09:17
Slavko: Dziękuje Ci za pomoc
18 kwi 09:32
wredulus_pospolitus:
Slavko −−− podstawienie (w wielomianach) używasz, gdy wyrazy wielomianu są w potęgach
tworzących ciąg arytmetyczny. Wtedy podstawienie t = xr ma sens, gdzie 'r' to różnica w/w
ciągu arytmetycznego
18 kwi 09:32