kombinatoryka
Asia: Ile można utworzyć wyrazów (mających sens lub nie) z liter wyrazy LOKOMOTYWA, które
a) mają 10 liter i zaczynają się na M a kończą na A
b) mają 6 liter oraz zaczynają i kończą się na O
c) mają trzy litery?
Proszę o pomoc w odp jest a) 6730 b) 1680 c) 358
aaaaa! nienawidzę kombinatoryki czy jest ktoś mądry kto to wytłumaczy?
3 sty 11:54
Asia: proszę niech ktoś łaskawy pomoże!
3 sty 13:41
Asia: czy jest na sali ktoś mądry z kombinatoryki? proszę
3 sty 22:41
Eta:
Czy "madry" ? .... hmm ale jest:

a co?
3 sty 23:02
Eta:
a) M
o o o o o o o o A
na tych ośmiu miejscach możemy
wybrać 8 literek w tym trzy ( zera)
czyli permutacja 8−elem z trzema powtórzeniami
zatem takich liczb jest:
| | 8! | |
P*(3)= |
| = 4*5*6*7*8= 6720
|
| | 3! | |
to poprawna odp nie może być 6730
3 sty 23:09
Eta:
b) O
o o o o O
na te cztery miejsca wybieramy 4 literki z 8 pozostałych
i jeszcze należy je spermutować ( poprzestawiać na 4! sposobów
czyli z reguły mnozenia mamy:
dawać jeszcze c) ?
3 sty 23:14
Eta:
c) 1 wariant: O, O, O −−− 1 możliwość
2 wariant O,O, ( 7 innych)
O, (7 innych), O
(7 innych), O, O
czyli w drugim wariancie mamy: 3*7 = 21 takich ustawień
3 wariant ( z dwoma i trzema O już załatwione)
pozostaje jeszcze jedno O i 7 innych = r−m 8 literek
wybieramy z nich trzy literki i przestawiamy je na 31 sposobów
z reguły mnozenia jest:
| | | |
| *3!= 56*6= 336 takich wyrazów
|
| | |
zatem razem: 336 + 1 +21 =
358 wyrazów
3 sty 23:22
Eta:
Poprawiam chochlika

" i przestawiamy je na
3! sposobów " ..... ( 31 −−− pomyłkowo wpisałam)
3 sty 23:31
juhu: a tu przypadkiem nie chodzi o 3 literowy wyraz? a Ty robisz n literowe
19 sty 16:56