Matma dyskretna
Jaszczureq: Witam. Borykam się na studiach z tą dyskretną i mam pytanie troche bardziej ogólne. Jak nalezy
robić zadania w ktorym mam dwa ciągi an=an−1+bn−1 i bn=an−1+bn−1 i muszę
wykazać wzór jawny. Ogólnie radze sobie jak jest jeden ciąg ale tu są dwa. Nie przytoczę
dokładniej treści ale i o rozwiązanie nie proszę a o porrady jedynie.
Z góry dziękuję.
17 kwi 23:31
jc: an = an−1 + bn−1 = bn
an = bn
an = 2an−1 dla n > 1
an = bn = 2n−1 (a0 + b0) dla n ≥ 1
17 kwi 23:46
Jaszczureq: O kurde. Patrze że chochlik mi się wkradł. Powinno być an=an−1+2bn−1. Reszta git.
Dzięki za rozwiązanie w poprzedniej formie
18 kwi 10:20
jc: Teraz jest trudniej.
czyli
Dalej, jak potrafisz
18 kwi 10:56
jc:
| | λn−1 − μn−1 | | λn − μn | | | |
n = |
| + |
| | |
| | √2 | | √2 | | |
gdzie λ=(1+
√2)/2, μ=(1−
√2)/2
18 kwi 11:56
Mariusz:
Można z użyciem funkcji tworzących
an=an−1+2bn−1
bn=an−1+bn−1
A(x)=∑anxn
B(x)=∑bnxn
oczywiście a0 oraz b0 będą dowolnymi stałymi
18 kwi 12:43
18 kwi 20:16
jc: Sprawdź, że podany wynik (= wynik z godziny 11.56) jest prawidłowy. To nie jest trudne.
A jek chcesz zrozumieć, skąd to się wzięlo, to wyjaśnię, ale spytam wcześniej,
czy słyszałeś o wektorach i wartościach własnych.
18 kwi 20:33