#workout
PrzyszlyMakler: Witam. Zechcecie mi wyjaśnić co na zbiorach oznacza prawdopdobieństwo warunkowe? Załóżmy, że
mamy
zbiory A i B, które nie są puste i nie są rozłączne. Co oznacza prawodpodibienstwo warunkowe
"na chlopski rozum"? Nie rozumiem tego dzielenia..
Np. takie zadanie P(AuB) = 0,6 P(A) =0,3 P(A\B) = 0,25
Skąd wiadomo, że P(B\A) = P(AuB) − P(A) = 0,3
17 kwi 23:18
ZKS:
To nie jest dzielenie, tylko zapis P(B \ A) oznacza, że ze zbioru B wyrzucasz zbiór A.
17 kwi 23:31
PrzyszlyMakler: Dobrze. Ok. To wiele wyjaśnia.

A ZKS mógłbys mi zobrazować prawodpodobienstwo warunkowe na
zbiorach?
17 kwi 23:33
ZKS:
1o P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B)
2o P(B \ A) = P(B) − P(A ∩ B)
P(B \ A) = P(B) + P(A ∪ B) − P(A) − P(B) = P(A ∪ B) − P(A)
Dwa pierwsze wzory powinieneś znać, chyba, że nie rozumiesz skąd one są brane.
17 kwi 23:34
ZKS:

Teraz ze zbioru B mamy wyrzucić A. Z rysunku widać, że w zbiorze B znajduje się zbiór A tylko
jako część wspólna, więc ze zbioru B należy wyrzucić część wspólną zbioru B i A,
czyli P(A ∩ B).
17 kwi 23:41
ZKS:
Suma zbiorów A oraz B jest to po prostu zbiór A plus zbiór B odjąć część wspólna tych zbiorów,
zatem P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B).
Wszystko mam nadzieję widać z rysunku.
17 kwi 23:44
PrzyszlyMakler: ZKS: Dziękuję, że się tak napracowałeś, ale ja to w pełni rozumiem i rozumiałem. Chodziło mi o
zastosowanie w praktyce wzoru na prawdopodobienstwo warunkowe, czyli
18 kwi 00:21