matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
xyy:
Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równe 80, a cosinus kąta
3
rozwartego tego trapezu jest równy −
. Oblicz długość ramienia tego trapezu.
5
17 kwi 23:11
Eta:
3
3
α+β=180
o
⇒ cosβ=cos(180
o
−α)= −cosα =−
⇒ cosα=
5
5
3
|EB|
3k
to cosα=
=
=
to h=4k , k>0 i c=|BC|=5k
5
|BC|
5k
Z warunku wpisania okręgu w trapez a+b=2c ⇒ a+b=10k P= 10k*2k= 20k
2
⇒ 20k
2
=80 ⇒ k=2 to |BC|=5k=
10
[j]
17 kwi 23:24