Rachunek różniczkowy.
Kinga: Przedstaw pole P prostokąta (rysunek w linku) jako funkcje zmiennej x. Dla jakiego argumentu x
pole jest największe? Podaj wymiary prostokąta o największym polu.
http://zapisz.net/images/853_ccf17042016_00000.jpg
Mógłby mi ktoś chociaż wytłumaczyć o co chodzi w tym zadaniu? Najlepiej tak krok po kroku.
Byłabym bardzo wdzięczna.
17 kwi 22:57
===:
typowe zadania optymalizacyjne
17 kwi 23:02
Kinga: Wiem ale nie umiem sobie z tym poradzić

.
17 kwi 23:03
Janek191:
a)
Mamy
| 2x | | 12 − h | |
| = |
| ⇒ 4*(12 − h) = 24 x ⇒ 48 − 4 h = 24 x / : 4 |
| 4 | | 12 | |
12 − h = 6 x
h = 12 − 6 x
Pole prostokąta
P(x) = 2x*h = 2 x*(12 − 6 x) = 24 x − 12 x
2
P '(x) = − 24 x + 24 = 0 ⇔ x = 1
Wtedy
2 x = 2 oraz h = 6
17 kwi 23:11
zuza: pole tego prostokąta
2x * b
z podobieństwa trójkątów:
z tego wyznaczasz b i podstawiasz do wzoru na pole.
I obliczasz współrzędną x dla wierzchołka
17 kwi 23:12
ZKS:
Policzony jest tylko warunek konieczny na ekstremum, a gdzie wystarczający?
17 kwi 23:14
===:
np b)
Dla ułatwienia dorysuj drugą połowę okręgu
Zauważysz, że 22=(2x)+(2a)2 gdzie a to drugi bok zacieniowanego prostokąta
4a2=4−4x2 ⇒ 2a=2√1−x2 ⇒ a=√1−x2
Pole prostokąta możesz więc wyrazić jako funkcję x
P=2x√1−x2 i teraz szukaj Pmax
17 kwi 23:19