liczba jedności
nico: Jaką cyfrę ma w rzędzie jedności liczba:
3
60+4
123+7
63

17 kwi 21:56
Metis: Zbadaj cyfry jedności poszczególnych składników, potem je zsumuj.
17 kwi 22:00
nico: Tak, wiem że tak trzeba zrobić, ale nie pamiętam co się robiło w sytuacji gdzie potęga jest
nieparzysta i wychodzi coś takiego podczas badania:
41=4
42=16
43=64
44=256
123:2=61 r.1
I co wtedy?
17 kwi 22:03
Janek191:
Kończy się 4.
17 kwi 22:06
nico: Przepraszam, można jaśniej?
17 kwi 22:19
Janek191:
Nieparzyste potęgi 4 to liczby kończące się 4.
41 = 4
43 = 64
45 = 1024 itd.
Parzyste potęgi 4 to liczby kończące się 6
42 = 16
44 = 256
46 = 4096 itd.
17 kwi 22:25
Metis: 31=3
32=9
33=27
34=81
35=243
Zatem T=4
60:4=15
Ostatnia cyfra 360 to 1
41=4
42=16
43=64
Zatem T=2
123 nie dzieli się na 2
122+1 czyli ostatnia cyfra 4123 to 4
71=7
72=49
73=343
74=2401
75=16 807
Zatem T=4
60+3 , czyli ostatnia cyfra to 3
1+4+3=8
17 kwi 22:27
nico: Dziękuję bardzo! Teraz się wszystko wyjaśniło
17 kwi 22:30