szybkie pytanie
PrzyszlyMakler: Co mogę zrobić z logxy : logxz ?
17 kwi 21:55
Metis: Podaj całe zadanie.
Chyba robisz ten sam arkusz, który ja ostatnio.
17 kwi 21:56
Metis: =logzy
17 kwi 21:59
PrzyszlyMakler: Mam rozwiązania, po prostu pytam na przyszłość. Nie chcę patrzeć w ich rozwiązania, bo może
zupełnie innym sposobem zrobili. Zakładając, że dokonałem dobrych przekształceń, mam
udowodnić, że:
log
p{3}16 : log
p{3}729 jest równe log
p3
3√2 Może tę 729 zamienić na potęgę pierwiastka z
3? To w sumie niegłupie.
17 kwi 21:59
PrzyszlyMakler: źle wysłałem: więc:
log√316 : log√3729 jest równe log√3 3√2
17 kwi 22:00
17 kwi 22:01
PrzyszlyMakler: Wyszło mi Waszymi wzorami. Ale bez tego, to bym nie dokończył. Ktoś mi wyjaśni, dlaczego nie ma
tego w tablicach?
17 kwi 22:05
Metis: Pierwszy jest.
17 kwi 22:06
PrzyszlyMakler: Aaaaa... to jest odwrócony wzór na zamianę podstawy logarytmu. Super. Dzięki.
17 kwi 22:07
Metis: | | logab | | logab | | 1 | |
loganbm = m*loganb =m |
| =m* |
| = m* |
| * logab |
| | logaan | | nlogaa | | n | |
17 kwi 22:08
Metis: Drugi łatwo wyprowadzić.
17 kwi 22:08
ZKS:
Mam nadzieję, że będziesz miał te ≥ 90% na maturze.
17 kwi 22:14
Metis: ZKS walczę o 50% poniżej to już ... skok z okna
17 kwi 22:18
ZKS:
Co Ty piszesz spokojnie będziesz mieć ≥ 80%.
17 kwi 22:24
Metis:
17 kwi 22:28
Kacper: Pamiętaj, że okno musi być na parterze
17 kwi 22:35
PrzyszlyMakler: Zechcecie mi wyjaśnić co na zbiorach oznacza prawdopdobieństwo warunkowe? Załóżmy, że mamy
zbiory A i B, które nie są puste i nie są rozłączne. Co oznacza prawodpodibienstwo warunkowe
"na chlopski rozum"? Nie rozumiem tego dzielenia..
17 kwi 22:59
g:

Zawężamy zbiór Ω do B, bo interesujemy się tylko zdarzeniami należącymi do B.
Przyjmij interpretację prawdopodobieństwa taką: P(A) = |A| / |Ω| i popatrz na rysunek.
P(A|B) to stosunek pola części wspólnej A i B do pola B.
17 kwi 23:50