matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
herod_baba:
e
−x
−1
lim
x→0
x
17 kwi 21:49
ICSP:
− 1
17 kwi 21:52
herod_baba:
to wiem
jakieś porady jak to obliczyć?
17 kwi 21:53
Benny:
de l'Hospital
17 kwi 21:54
ICSP:
z wzoru :
a
x
− 1
lim
= ln a gdy tylko x → 0
x
17 kwi 21:55
Benny:
e
−x
−1
1
−1
e
x
1−e
x
=
=
x
x
x*e
x
1−e
x
=t 1−t=e
x
ln(1−t)=x x→0 to t→0
t
1
1
Czyli to wyrażenie przyjmie postać
=
*
=
(1+t)ln(1−t)
1+t
ln(1−t)
1/t
1
−1
=
*
no i dalej chyba wiadomo jak to w granicy będzie
1+t
ln(1−t)
−1/t
17 kwi 22:03
herod_baba:
już kminię ,dzięki
17 kwi 22:03