Proszę może mi ktoś pomóc rozwiązać te zadanie z równań i nierówności
Mirek: Rozwiązaniem równania: 2(x−2)2=(x−2)(x+3) jest:
A. x= −2 i x= −1
B. x=7
C. x=2 i x=7
D. x=1 i x=2
3 sty 11:39
jo: C)
3 sty 11:50
Mirek: ale jak to obliczyć?
3 sty 11:53
dejw329: 2(x2−4x+4)=x2−6
2x2−8x+8=x2−6
2x2−8x+8−x2−6=0
x2−8X+8=0
teraz delta
3 sty 12:00
Mirek: 2x2−8x+8−x2−6=0 nie ma tam byc + 6 ?
3 sty 12:04
Mirek: wtedy bedzie x2−8x+14=0
3 sty 12:06
jo: źle prawa strona równania... już piszę.
3 sty 12:06
jo: 2(x
2−4x+4) = x
2+3x−2x−6
2x
2−8x+8 = x
2+x−6
x
2−9x+14 = 0
Δ = 81−4*14 = 81−56 = 25
√Δ = 5
3 sty 12:11