logarytmy
Ola: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
współrzędne (x,y) spełniają warunek logy−1 (8x−x2) = 2
17 kwi 21:19
ZKS:
Ustal dziedzinę.
17 kwi 21:20
Ola: to zrobilam x∊(0,8) y>1 i y różne od 2
17 kwi 21:21
ZKS:
Zawsze się piszę, co się już zrobiło wtedy wiadomo, gdzie stanęłaś.
Teraz z definicji logarytmu loga(b) = c ⇔ ac = b.
17 kwi 21:28
Ola: wychodzi 8x−x2 = y2 −2y+1
17 kwi 21:32
ZKS:
Prawą stronę zostaw w kwadracie i spróbuj lewą stronę zwinąć do wzorów skróconego mnożenia.
17 kwi 21:36
Ola: (x−4)2 = −(y−1)2 +16 cos takiego?
17 kwi 21:44
ZKS:
Tak, teraz nawias z prawej strony przenieś na lewą stronę.
Pomyśl teraz, co opisuje takie równanie.
17 kwi 21:47
Ola: no to wyszedł okrąg, dzięki za pomoc
17 kwi 21:49
Metis: To nie wszystko.
17 kwi 21:50
ZKS:
17 kwi 21:51
Ola: narysowac uwzględniając dziedzinę i cos jeszcze?
17 kwi 21:52
Metis: Tak jest
17 kwi 21:52