Rozwiąż równanie trygonometryczne
Ghost: | | 3 | |
Rozwiąż równanie 1−sin2x=2sin2x−tgx o niewiadomej ze zbioru <π;2π> \ { |
| π} |
| | 2 | |
17 kwi 21:11
Luna :
Choc to zadanie z sprzed 8 lat to zastanawiam sie nad tym co oznacza (o niewiadomej ze zbioru
<π,2π>\{3/2π}
Bo sinx i cosx w 3 cwiartce jest ujemny ,natomiast w 4 cwiartce sin<0 a cos>0
7 maj 15:00
maturzysta 24:
| | π | | π | | 3 | |
Ze względu na tgx jest założenie: x ≠ |
| + kπ, dla k = 1 x ≠ |
| + π = |
| π. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
W tym zadaniu szukamy rozwiązań równania w przedziale <π, 2π> i z tego przedziału
| | 3 | |
trzeba wykluczyć x = |
| π. |
| | 2 | |
| | sinx | |
1 − sin2x = 2sin2x − tgx ⇒ 1 − 2sinx cosx − 2sin2x + |
| = 0 /*cosx |
| | cosx | |
cosx − 2sinx cos
2x − 2sin
2x cosx + sinx = 0 ⇒ (cosx + sinx) − 2sinx cosx (cosx + sinx) = 0
(cosx + sinx)(1 − 2sinx cosx) = 0
cosx + sinx = 0 lub (sinx − cosx)
2 = 0 ⇒ sinx = −cosx lub sinx = cosx
x = ... lub x = ...
7 maj 21:07
julek:
maturzysta 24
7 maj 21:10