całka
student: Hej mam problem z calka
∫
√3(−x)
Gdy robie : t=3
(−×) wychodzi mi 2ln3
√3(−×)
Wiem ze to jest zle. Tak samo jak robie przez podtawienie t= −x
Chyba najbardziej mam problem z tym ze mam 3 do niewiadomej ktora jest pod pierwiastkiem. Nie
wwiem czy moge robic jak w pochodnych ze najpierw calkuje pierwiastek a nasteonie 3 do u
Tam jest 3 do minis x. Nie moge wpisac
17 kwi 20:43
ICSP: Przypomnę Ci wzór :
n√am = am/n
17 kwi 20:48
student: Tez tak robilam .
17 kwi 20:51
student: nawet zmienilam zapis 1/3 do x
17 kwi 20:55
ICSP: | | −x | | 1 | |
Podstawienie t = |
| a potem wzór ∫ax dx = |
| ax + C |
| | 2 | | lna | |
17 kwi 20:56
student: ale dlaczego −×/2 ? a co z 3 ? Nie trzeba uzyc wzoru ax = a×/lna
17 kwi 21:00