Dla jakich wartości parametru m proste przetną się w pkt na okręgu
Patrykk: Cześć, mam problem z zadaniem o takiej treści: Dla jakich wartości parametru m, proste k:
2x−5y−m−6=0 i p:x+y−m+3=0 przetną się w punkcie, który należy do koła o środku S(2,1) i
promieniu r=
√5
Generalnie to nie mogę dobrnąć do końca. Wyznaczyłem równanie okręgu. o: (x−2)
2+(x−1)
2=5
oraz punkt przecięcia się tych prostych, P(
6m−97 ;
m−127 ) wstawiam do równania
okręgu i wychodzi mi równanie 37m
2−314m+645=0... Co oznacza ujemną deltę. Mógłby ktoś
proszę znaleźć jakiś błąd albo sprostować mnie jeśli robię coś źle?

Dziękuję z góry i pozdrawiam