kombinatoryka
Lucas: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby ze zbioru
{1,2,3,4,5,6,7,8,9}. Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb będzie
liczba 3, pod warunkiem, że suma wylosowanych liczb będzie nieparzysta.
Mila:
W Twoim sposobie uwzględniłeś kolejność cyfr, ale w zdarzeniach:
PNN i 3PP,3NN tego nie zrobiłeś.
Trzeba też konsekwentnie uwzględnić przypadki: P3P,PP3, to samo z nieparzystymi i 3.
Spróbuj poprawić.
2) sposób− zastosowanie kombinacji. Nie uwzględniam kolejności.
A− wśród wylosowanych trzech liczb będzie liczba 3
B− suma wylosowanych liczb będzie nieparzysta
Z
1={1,3,5,7,9}
Z
2={2,4,6,8}
Suma wylosowanych liczb będzie nieparzysta, jeżeli wylosujemy 3 nieparzyste
lub wylosujemy 2 parzyste i jedną nieparzystą
A∩B wylosujemy cyfrę 3 i dwie parzyste lub cyfrę 3 i dwie nieparzyste
| | P(A∩B) | | 12 | | 3 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 40 | | 10 | |