stożek, walec
Ala: walec i stożek mają taką samą wysokość, a objętość walca jest 6 razy większa od
objętości stożka. Stosunek promienia walca do promienia stożka jest równy...?
17 kwi 20:16
zef: h1=h2
V1=πr2h
V2=1/3πR2h
r/R=?
V1=6V2
πr2h=2πR2h
r2=2R2
r=2R
2R/R=2
Odp 2
17 kwi 20:19
Eta:
?
r2=2R2 ⇒ r=√2R
17 kwi 20:21
zef: Oj racja, za szybko to robiłem
17 kwi 20:22
Meksyk: Vw = 6 * Vs
rw/rs − szukane
pir
2H = 1/3pir
2H *6
razy 6 no bo z zadania że obj.walca 6 razy większe od stożka
i teraz znoszą się wysokości (bo są takie same) i pi
i zostaje mi r
2w = 2r
2 s
w − walca
s − stożka
czyli rw = pierw. z 2 rs
czyli 1/pierw. z 2
usuwamy niewymierność i zostaje pierwiastek z 2/2
nie tak powinno byc
17 kwi 20:23
Eta:
?
17 kwi 20:23
17 kwi 20:24