log
jacekgmoch: Wyznacz wszystkie wartości m, dla których każde rozwiązanie równania log2mx+logmx−2=0 jest
mniejsze od 9.
ustaliłem dziedzinę: m>0 m≠1 x>0
Niech t = logmx t∊R
t2+t−2=0
(t+2)(t−1)=0
logmx=−2 V logmx=1
i nie wiem co dalej pomocy
17 kwi 20:13
ZKS:
Dziedzina to tylko x > 0, natomiast 0 < m ≠ 1 to założenia, ponieważ zmienną jest x, natomiast
parametrem m.
Jak podstawiłeś logm(x) = t to dostajesz równanie postaci
t2 + t − 2 = 0, niech f(t) = t2 + t − 2 i warunki Δ ≥ 0 ∧ f(9) > 0 ∧ tw < 9.
17 kwi 20:23
Metis: ZKS czaisz prawdopodobieństwo ?
17 kwi 20:24
ZKS:
Dawno tego działu nie ruszałem, nie chcę Cię źle poprowadzić.

Wrzuć zadanie, a na pewno
ktoś Ci pomoże.
17 kwi 20:31
Metis: No dobra

Jakoś sobie nie radzę z tymi zadaniami z rachunku spoza klasycznej def. prawdopodobieństwa.
W szkole rozwiązywaliśmy ich mało, a na maturze trafiają się proste, ale nie wiem jak się za
nie zabierać.
17 kwi 20:34
ZKS:
Jak sam miałem maturę to też sporo czasu zajmowało mi ogarnięcie zadań.
17 kwi 20:36
Metis: Czarno to widzę, ogarnąłbym je sam, bo daję radę z matematyką,ale teraz już mało czasu
17 kwi 20:40
jacekgmoch: nadal nie czaję tych warunków
17 kwi 20:40
Mila:
Wpisuj zadania.
17 kwi 20:41
ZKS:
Ooo i jest
Mila 
, więc będziesz miał super pomoc.
17 kwi 20:42
jacekgmoch: Pomożecie zrozumieć
17 kwi 20:50
ZKS:
Czego tam nie rozumiesz? Narysuj sobie dowolna funkcję kwadratową o dodatnim
współczynniku przy najwyższej potędze i zaobserwuj, co Ci dadzą takie warunki.
17 kwi 20:51