wyznacz wzor ogolny ciagu arytmetycznego w ktorym a5=6 i a8=-3
nina: jakie powinno byc a1?
17 kwi 20:00
zef: a1+4r=6
a1+7r=−3
I do roboty
17 kwi 20:04
Jerzy:
r = − 3
a5 = a1 + 4r
17 kwi 20:04
nina: dlaczego 4r skoro wyszlo mi r=−3
17 kwi 20:06
Jerzy:
r = −3
17 kwi 20:08
nina: czyli skoro wyszlo r=−3 to powinnam zawsze dodac 1?
17 kwi 20:10
nina: wie ktos moze jaki jest wzor na a1?
17 kwi 20:11
zef: Wzór na a1
17 kwi 20:11
Jerzy:
Masz 20:04
17 kwi 20:18
zef: Masz układ równań napisany 20:04 i metodą podstawiania wyznaczasz co potrzebujesz.
17 kwi 20:20
Lucas: podstawiasz do an=a1+(n−1)r
17 kwi 20:20
Jerzy:
a1 = a5 − 4r
17 kwi 20:22