yht:
do oceny, czy suma/suma kwadratów liczb jest podzielna przez 3 jest reszta z dzielenia przez 3
3,6,9,12 − są to liczby, które przy dzieleniu przez 3 dają reszty 0 (liczby R0)
1, 4, 7, 10 − przy dzieleniu przez 3 reszta 1 (liczby R1)
2, 5, 8, 11 − przy dzieleniu przez 3 reszta 2 (liczby R2)
Zatem w zbiorze {1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12} mamy 4 liczby R0, 4 liczby R1 oraz 4 liczby R2
a)
Suma kilku liczb jest podzielna przez 3 wtedy, gdy suma reszt tych kilku liczb jest liczbą
podzielną przez 3
Z tego wynikają możliwe przypadki:
(R0,R0,R0), (R1,R1,R1), (R0,R1,R2), (R2,R2,R2),
| | | |
dla każdego z trzech przypadków: (R0,R0,R0), (R1,R1,R1), (R2,R2,R2) będzie | możliwości |
| | |
(losujemy 3 z 4 liczb danego typu)
| | | | | | | |
dla przypadku (R0,R1,R2) będzie | * | * | możliwości |
| | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
Odp. | + | + | + | * | * | = 4+4+4 + 4*4*4 = 12 + 64 = 76 |
| | | | | | | |
b)
3k − liczba podzielna przez 3
(3k)
2 = 9k
2 = 3*3k
2 = 3m − kwadrat liczby podzielnej przez 3 jest liczbą podzielną przez 3
3k+1 − liczba, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1
(3k+1)
2 = 9k
2+6k+1 = 3(3k
2+2k)+1 = 3m+1 − reszta 1
3k+2 − liczba, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2
(3k+2)
2 = 9k
2+12k+4 = 9k
2+12k+3+1 = 3(3k
2+4k+1)+1 = 3m+1 − reszta 1
Zbiór {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} można podzielić na dwie części:
{3,6,9,12} − reszta z dzielenia kwadratu tych liczb przez 3 jest równa 0 (4 liczby R0)
{1,2,4,5,7,8,10,11} − reszta z dzielenia kwadratu tych liczb przez 3 jest równa 1 (8 liczb R1)
Możliwe przypadki:
(R0,R0,R0), (R1,R1,R1)
| | | |
W ramach przypadku (R0,R0,R0) mamy | możliwości |
| | |
| | | |
W ramach przypadku (R1,R1,R1) mamy | możliwości |
| | |
| | | | 8! | | 5!*6*7*8 | | 6*7*8 | |
+ | = 4 + |
| = 4 + |
| = 4 + |
| = 4 + 7*8 = 60 |
| | | 3!*5! | | 3!*5! | | 6 | |
Odp. 60 możliwości