wykresy wymierne
5-latek :

Cwiczenie nr 17
gdzie wykres funkcji f
a(a>0 przecina prosta y=x
Znajdz funkcje odwrotna do f
a
czyli przeciana 1 i 3 ćwiartce
17 kwi 19:38
17 kwi 19:48
5-latek : czesc

\Dlaczego tak ?
| a | |
Wyznaczylem x ze wzoryu y= |
| |
| x | |
17 kwi 19:54
Jerzy:
Szukasz pumktòw wspólnych dwóch funkcji f(x) = g(x)
17 kwi 19:56
5-latek : Przepraszam ale nie rozumiem Cie w tej chwili
Być moz epowiniem zrezygnować z tego zadania dzisiaj
| y−1 | |
ale wezmy np. y=2x−1 to y−1=2x to x= |
| i to jest funkcja odwrotna do danej |
| 2 | |
17 kwi 20:04
5-latek : Mowilem

ma być y+1
17 kwi 20:05
Jerzy:
Co to jest fa ?
17 kwi 20:07
5-latek : | a | |
Jest to ogolna posatc funkcji fa(x)= |
| gdzie za a wstawiam jakas liczbe |
| x | |
17 kwi 20:09
5-latek : Wiec co zrobilem zle przy tej funkcji odwrotnej ?
17 kwi 20:48
Mila:
Prosta y=x
Punkty przecięcia:
| 1 | |
x= |
| ⇔x2=1 ⇔x=1 lub x=−1 |
| x | |
A=(1,1) B=(−1,−1) punkty symetryczne względem O=(0,0)
2)
i y=x
x
2=4⇔x=2 lub x=−2
Punkty przecięcia:
(2,2) (−2,−2)
3) funkcje odwrotne
Prosta y=x jest osią symetrii tych funkcji.
| 1 | | 1 | |
f(x)= |
| to f−1(x)=g(x)= |
| |
| x | | x | |
17 kwi 22:40
5-latek : Dziekuje .
Dopiero teraz jakos funkcjonuje i mysle .
Jeszcze jak wieczorem wroce z pracy dopytam o ta funkcje odwrotna
18 kwi 00:50
5-latek :

czyli chodzilo o to z e przecina symetrycznie względem srodka układu wspolrzednych
Natomiast dla a<0 bedzie przecinac symetrycznie względem srodka układu wspolrzednych ale
prosta y=−x natomiast prosta y=x nie przecina
| a | |
Wynika to z tego z eproste y=x i y=−x sa osiami symetrii hiperboli równoosiowej f(x)= |
| |
| x | |
18 kwi 01:20
5-latek :
18 kwi 18:01