matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek, pola wycinka kołowego, kąt alfa
Donald:
Może mi ktoś wyjaśnić z czego wynika wzór: pi * r * l = alfa/360 * pi * l
2
17 kwi 19:21
Janek191:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o promieniu l. Mamy
α
P
b
=
360
o
π l
2
więc
α
P
b
=
360
o
* π l
2
17 kwi 22:19