Trójkąt bardzo ciekawy
Corrado: Dany jest trójkąt ABC w którym BC=a AC=b oraz kąt ACB=120.
Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D.
Udowodnij że ICDI=ab/a+b
17 kwi 19:00
Corrado: Pomoże ktoś?
17 kwi 19:18
wmboczek: z tw cosinusów masz AB
z tw. o dwusiecznej wiesz, że AB będzie podzielone w stosunku a:b
17 kwi 19:20
Corrado: Uzyskałem AB=a2+b2+2ab
I co mam zrobić dalej?
17 kwi 19:24
wmboczek: sorki źle Ci zasugerowałem
rozpisz pole trójkąta jako sumę pól
absin120=axsin60+bxsin60
17 kwi 19:33
Corrado: Dzięki wielkie
17 kwi 20:09