prawdopodobieństwo
stokrotkę: Rzucamy 5 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − za drugim i trzecim razem wypadnie reszka lub wypadną dokładnie 3 orły z rzędu
B − wypadnie więcej orłów niż reszek
17 kwi 18:32
stokrotkę: Ktoś podpowie?
17 kwi 19:22
stokrotkę: Wiem, że drzewko, ale jak to przeanalizować?
18 kwi 17:40
Mila:
|Ω|=2
5=32
b)
B−wypadnie więcej orłów niż reszek⇔
Wypadną 3 orły i dwie reszki−
| | | |
(O,O,O,R,R) będzie | =10 zdarzeń |
| | |
lub
wypadną 4 orły i 1 reszka
| | | |
−(O,O,O,O,R) będzie | =5 zdarzeń |
| | |
lub wypadnie 5 orłów
− jedno zdarzenie: (O,O,O,O,O)
|B|=10+5+1=16
18 kwi 18:15