trygonometria
Radek: Dzień dobry, prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu:
Wykaż, że:
cos2xcosx − sin4xsin x = cos3xcos2x .
Wielkie dzięki za każdą wskazówke, rade
17 kwi 18:23
Radek: Nikt nie lubi takich równań

?
17 kwi 18:52
17 kwi 18:55
Radek: Widziałem to rozwiązanie tylko a bardzo nie rozumiem jak sin4xsinx preksztalcić do cos2x( cosx
− cos3x)
17 kwi 18:59
Mila:
cos2xcosx − sin4xsin x =cos3xcos2x
L=cos2x*cosx−2sin2x*cos2x*sinx=cos(2x)*(cosx−2sin2x*sinx)
P=cos3xcos2x =cos(x+2x)*cos2x=
=cos2x*( cosx*cos(2x)−sinx*sin2x)=
=cos2x* (cosx*(1−2sin2x)−sin2x*sinx)=
=cos2x*(cosx−2sinx*sinx*cosx−sin2x*sinx)=
=cos2x*(cosx−sin2x*sinx−sin2x*sinx)=
=cos2x*(cosx−2sin2x*sinx)=L
17 kwi 20:39
Radek: Dziękuje ślicznie za pomoc
17 kwi 21:09
jc: Rozwiązanie dla studentów
4(L − P) =
= (z2 + z−2)(z + z−1) + (z4 − z−4)(z − z−1) − (z3 + z−3)(z2 + z−2) =0
z = eix
17 kwi 21:48