Kat ostry
Andrzejduhb: W kąt ostry o mierze a wpisane zostały dwa koła zewnętrznie styczne o promieniach długości r1
oraz r2 takich, że r1>r 2. Wykaż, że stosunek pól tych kół nie zależy od długości ich promieni,
zależy
natomiast od a.
17 kwi 17:33
jc: Zrób rysunek.
k1 = odległość środka pierwszego okręgu od wierzchołka kąta
k2 = odległość środka drugiego okręgu od wierzchołka kąta
k1 = r1 sin α/2, k2 = r2 sin α/2
r1 + r2 = k1 − k2 = (r1 − r2) sin α/2
r1 (1 − sin α/2) = r2 (1 + sin α/2)
P1/P2 = r12/r22 = ...
17 kwi 17:55
g:

|AB| = r
1 / sin(α/2) |AC| = r
2 / sin(α/2) |BC| = r
1+r
2
| r2−r1 | |
| = r1+r2 r2*(1−sin(α/2)) = r1*(1+sin(α/2)) |
| sin(α/2) | |
| r2 | | 1+sin(α/2) | | S2 | | r2 | |
| = |
| |
| = ( |
| )2 |
| r1 | | 1−sin(α/2) | | S1 | | r1 | |
17 kwi 18:01