Rachunek różniczkowy
Izydor: Oblicz granicę:
a) lim (x − √x)
x→∞
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0
a) f(x) = 3x2 + 1, x0 = 0
Mógłby ktoś mi tego typu zadania wytłumaczyć?
17 kwi 17:19
Izydor: Ktoś mógłby pomóc?
17 kwi 17:59
Janek191:
| | x2 − x | | x − 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x + √x | | 1 + 1√x | |
więc
lim f(x) = +
∞
x→
∞
17 kwi 18:43
Janek191:

f(x) = 3 x
2 + 1 x
0 = 0
więc
f(0) = 1
f '( x) = 6 x
a = f '(0) = 6*0 = 0
y = a x + b = b
y = 1 − równanie stycznej
=====
17 kwi 18:46
Izydor: Dziękuje bardzo.
17 kwi 18:51