Ciągi
Dżin: Jak wyznaczyć wzór ogólny na ciąg (posiadający 4 wyrazy), gdzie liczby 1, 6, 12, 8 są
wartościami jego kolejnych wyrazów?
17 kwi 16:47
wmboczek: nie da się nie wiedząc czegoś o ciągu
ogólnie można obserwować jakąś zależność między wyrazami i zgadywać
a3=a2/a1+6
17 kwi 19:18
Dżin: Już wymyśliłem metodę

Niech f(x)=ax
4+bx
3+cx
2+dx+e
Na potrzeby mojego zadania miałem wyrazy zaczynające się od zera, więc bez ogólności utraty
rozwiązania zapisuję dany ciąg w postaci funkcji f, oraz wiadome jest, że:
f(0)=1
f(1)=6
f(2)=12
f(3)=8
Otrzymuję po podstawieniu układ równań:
| ⎧ | e=1 | |
| ⎜ | a+b+c+d+1=5 | |
| ⎨ | 16a+8b+4c+2d+1=12 |
|
| ⎩ | 81a+27b+7c+3d+1=8 | |
W danym układzie równań są 4 równania lecz 5 niewiadomych, więc podstawiam a=1, równie dobrze
mogę podstawić inną wartość za a lub wybrać jedną spośród niewiadomych b, c, d i to za nią
podstawić liczbę.
Po rozwiązaniu układu równań otrzymuję funkcję:
| | 47 | | 31 | |
f(x)=x4− |
| x3+17x2− |
| x+1 |
| | 6 | | 6 | |
która spełnia warunki zadania
17 kwi 20:37
Dżin: Wkradł się mały błąd, ma być a+b+c+d+1=6...
17 kwi 20:40
Kacper:
Oczywiście, to tylko przykładowy ciąg.
17 kwi 22:31
Dżin: Otóż to
17 kwi 22:47