Zadanie
adff: Ktoś tutaj umie wytrzymałość materiałów?
17 kwi 16:30
adff: 
?
17 kwi 19:02
Dawid: A co konkretnie ?
17 kwi 19:08
adff: Mam za zadanie wyznaczyć wskaźniki wytrzymałości na zginanie Wx i Wy, dla przekroju
zakresowanego na rysunku:
http://iv.pl/images/56869852786527058823.jpg
Mam policzony środek ciężkości tej figury następująco:
A
1= 10*210=210 [cm
2]
A
2= π4
2= 50,24
A
3= 8*10= 80
A= 79,76
C
1= [0,6]
C
2= [0,16]
C
3= [0;10,5]
x
c= = 0
y
c= = 11,54
Z tabelki mam wzór [tex]W
z =
b*h26. Jak to dalej ugryźć?
17 kwi 19:17
Metis: AutoCad
17 kwi 19:20
adff: Nie miałem AutoCada (jeszcze).
17 kwi 19:25
Dawid: Zapoznaj się też z Twierdzeniem Steinera. Bo ten wzór, który podałeś jest dla figury
gdzie oś z przebiega przez środek ciężkości prostokąta czy też kwadratu.
17 kwi 19:25
adff: Zapoznałem się, jednak nadal dla mnie to czarna magia jakaś ...
17 kwi 19:35
Dawid: Wskaźniki wytrzymałości przekroju na zginanie:
Gdzie:
h
max − maksymalna odległość skrajnych włókien od osi obojętnej.
I
z − moment bezwładności względem osi z pokrywającej się z osią obojętną przekroju.
Policz całkowity moment bezwładności całej figury i podstaw do wzoru wiesz jak ?
17 kwi 19:39
zef: Czego nie wiesz jeśli chodzi o twierdzenie Steinera ?
17 kwi 19:42
adff: Przepraszam za moją tępotę...mógłbyś to rozpisać ?
17 kwi 19:49
zef: Liczysz moment bezwładności dla środka ciężkości przedmiotu
Kiedy już to masz możesz policzyć moment bezwładności dla danej osi obrotu mając podaną
odległość między środkiem masy i tą osią i masę
Wzorek to
I=Io +md2
17 kwi 19:56
Dawid: Czemu 8 i 10 podczas obliczania pola A1 i A3 oraz A2 ?
A1= 10*210=210
A3= 8*10= 80
17 kwi 20:04
adff: Z mm przeszedlem od razu na cm2
17 kwi 20:05
Dawid: To powinno być
A1=10*21
17 kwi 20:08
ZKS:
Nie tłumaczyli tego na zajęciach? To są takie podstawy na których wykładowca raczej tłumaczył
jak powinno się liczyć. Twierdzenia Steinera nie miałeś?
17 kwi 20:11
adff: No faktycznie
17 kwi 20:11
ZKS:
Dawid w ogólny rozrachunku yc mu dobre wyszło, więc raczej to chochlik.
17 kwi 20:11
adff: Tak, to byla pomylka ...niestety nie miałem tego tłumaczenego na zajeciach ..
17 kwi 20:19
Dawid:

Poglądowy rysunek powyżej. Korzystamy z Tw. Steinera oraz dwóch wzorów na
moment bezwładności dla okręgu oraz kwadratu/prostokąta:
Tw. Steinera:
I
xc=I
x−A*(y
c)
2
| | 10*213 | | π*44 | | 8*103 | |
Obliczmy Ix= |
| −( |
| −A2*(yc)2)−( |
| −A3*(yc)2)=... |
| | 12 | | 4 | | 12 | |
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem w obliczeniach powyżej
17 kwi 20:22
ZKS:
Wszystko jest dobrze.
17 kwi 20:25
adff: Stokrotne dzięki


Nie wiem jak ci się odwdzięcze !
17 kwi 20:29
Dawid: Wynik Ix podstawiasz pod Ixc, a następnie do wzoru na
wskaźniki wytrzymałości przekroju na zginanie
17 kwi 20:31
ZKS:
Tylko pytanie co masz na myśli przez yc?
17 kwi 20:32
Dawid:

Odległość środka masy figury płaskiej od osi y dowolnego układu
współrzędnych.
17 kwi 20:36
ZKS:
Nie za dobrze się wyraziłem, w liczeniu I
x przecież tam nie bierzemy y
c.
17 kwi 20:37
ZKS:
W liczeniu I
x, tutaj mi to nie pasuje. Według mnie tak powinno wyglądać.
| | 10 • 213 | | π • 84 | | 8 • 103 | |
Ix = |
| − [ |
| − A2 • (−5.5)2] − [ |
| − A3 • (4.5)2] |
| | 12 | | 64 | | 12 | |
17 kwi 20:41
Dawid: Skąd 64 w liczniku dla drugiej figury ?
17 kwi 20:51
Dawid: | | 1 | |
Dobra już wiem nieco inny wzór bo u mnie jest |
| *D |
| | 2 | |
17 kwi 20:53
ZKS: | | π • r2 | | | | | |
Jak wiesz 2r = d, zatem |
| = |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| π • d2 | | π • d2 | |
| = |
| |
| 4 • 16 | | 64 | |
17 kwi 20:54
ZKS:
Oczywiście do potęgi czwartej.
17 kwi 20:55
Dawid: yc mam na myśli jako (yi−yc)
17 kwi 20:58
ZKS:
Kolizja oznaczeń.
17 kwi 21:00
Dawid: Wiem, że kolizja oznaczeń tylko nie bardzo wiem jak to można inaczej oznaczyć. Trzeba po prostu
zrozumieć Tw. Steinera.
17 kwi 21:01
ZKS:
Mogłeś po prostu już podstawić i tyle.
17 kwi 21:04