Pochodne ekstrema itp
Scrander: Mam dwa zadania które zrobiłem ale nie jestem pewien odpowiedzi:
1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x3−6*x2+1=m ma co najmniej
dwa rozwiązania.
W tym zadaniu wychodzi mi przedział <−31,1>, natomiast w odpowiedziach widniej przedział
<−31,0>.
2. Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=x2+k2*x−1/4*k2−1>0. Wyznacz najmniejszą wartość sumy
odwrotności miejsc zerowych tej funkcji w przedziale <−9,1>. Oblicz wartość największą w
podanym przedziale.
Tutaj powinno wyjść fmax(1)=32/25, fmin(0)=0, a mi wyszło fmax(−9)=324/85, fmin(0)=0.
Jest tu ktoś kto potrafi powiedzieć czy odpowiedzi są złe czy ja źle liczyłem?
17 kwi 15:54