funkcja
Natalia866: Dane są funkcje f(x)=4x−8 i g(x)=−4−8. Które stwierdzenie nie jest prawdziwe?
A. Miejsce zerowe tych funkcji są liczbami przeciwnymi
B. Wykresy tych funkcji sa prostymi prostopadłymi
C. Wykresy obu funkcji przecinają oś OY w tym samym punkcie
D. Jedna z tych funkcji jest rosnąca, a druga malejąca
f(x)=4x−8 i g(x)=−4x−8
czy to będzie tak?
4x−8=0
4x=8 /:4
x=2
g(x)=−4x−8
−4x−8=0
−4x=8 /:(−4)
x=2
Czy g powinnam oznaczyc na osi y ?
17 kwi 15:12
Eta:
dla f(x) xo=2 dla g(x) xo= −2
Odp: A)
17 kwi 15:14
Jerzy:
odp: A
17 kwi 15:14
Natalia866: czyli w sumie obliczyłam dobrze oprócz tego że nie dałam dla g(x) powinno być −2
w związku z tym że jednak chodziło o stwierdzenie które NIE jest prawdziwe to chyba jednak
wyszła odpowiedź B?
chciałabym dowiedzieć się jeszcze co z tym g powinnam oznaczyć to na współrzędnych czyli to g
znajdzie się na osi y?
17 kwi 15:19
Jerzy:
Czy rozumiesz treść zadania ?
17 kwi 15:20
Jerzy:
Jedynie odpowiedź B jest nieprawidłowa, reszta jest
17 kwi 15:21
Natalia866: tak rozumiem ...
tylko jeśli muszę to zadanie zrobić jako otwarte muszę sprawdzić rozwiązanie
17 kwi 15:21
Jerzy:
To ja żle przeczytałem o co pytają

odb B ) (to stwierdzenie jest nieprawdziwe)
17 kwi 15:23
Eta:

Obydwoje z
Jerzym przeczytaliśmy : jest prawdziwe
Odp B) bo a
1= 4 , a
2= −4 zatem a
1*a
2≠ −1
proste nie są prostopadłe
17 kwi 15:24
Natalia866: czyli rozwiązaniem będą tylko te obliczenia ? nie trzeba robić do tego rysunku ?
17 kwi 15:25
Natalia866: własnie o to mi chodzilo co z tym rysunkiem

dziękuję bardzo za pomoc
17 kwi 15:26