kombinatoryka
Nikka: Ile jest możliwych wyników meczu piłki nożnej Górnik Zabrze − Legia Warszawa jeśli wiadomo, że
żadna z drużyn nie strzeli więcej niż 4 bramki? Pomóżcie proszę
3 sty 10:14
hmm: hmm nie wiem czy dobrze mi sie wydaje że 4!
3 sty 10:19
Nikka: niestety − odpowiedź to 25
3 sty 10:20
hmm: wiem wiem bo nie jest uwzględniony wynik 0:0 i wtedy bedzie 25
3 sty 10:22
Nikka: nie wiem czy dobrze myślę, ale to jest chyba wariacja z powtórzeniami
tworzymy ciągi dwuelementowe(wyniki meczu) ze zbioru pięcioelementowego {0,1,2,3,4,5}
52 = 25
3 sty 10:24
hmm: mozna sobie rozpisać...
0:0
0:1
0:2
0:3
0:4
1:0
1:1
1:2
1:3
1:4
2:0
2:1
2:2
2:3
2:4
3:0
3:1
3:2
3:3
3:4
4:0
4:1
4:2
4:3
4:4
też nielubie kombinatoryki...
3 sty 10:24
Nikka: sorki, ale ze zbioru {0,1,2,3,4}
3 sty 10:24
Nikka: ja nie znoszę − jakoś nie umiem rozróżniać kiedy wariacja, kombinacja, itp.
3 sty 10:25
hmm: hehe ja dopiero jedną lekcje miałem z tego działu...i się nie zapowiada ciekawie
3 sty 10:27
ultras: Tylko Górnik Zabrze! Wiadomo że ogra Legie!
2 maj 10:47
Kuba :): (
)
5 5
wynik zapisujemy zawsze w postaci np 0:0, 1:0 itd.
więc na pierwszym miejscu mamy 5 możliwości i na drugim też. 5 możliwości dlatego bo
[0,1,2,3,4]
więc 5*5=25
inaczej jest to wariancja z powtórzeniami W
25 = 5
2 = 25
wariancja z powtórzeniami, bo wynik może się powtarzać, każda drużyna może mieć tyle samo
bramek.
a 5
2 bo mamy jeden wynik o 2 liczbach z 5 możliwych cyfr
![emotka](emots/1/mruga.gif)
myślę ze jakoś w miare jest to
napisane
24 kwi 23:55
picia: Kuba dobrze napisal.
znaczna wiekszosc mozna rozwiazac na zdrowe myslenie.tak jak w tym przypadku czuli 5*5
25 kwi 00:53
Walter: LEgia warszawa to najlepszy klub
27 sty 21:21