zadanie
Metis: Wykaż, że jeśli wielomian H(x) dzieli się przez (x−4)
3 to wielomian H'(x) dzieli się przez
(x−4)
2.
H(x)=(x−4)
3P(x), zatem
H'(x)=3(x−4)
2P(x)+(x−4)
3P'(x) ⇔ (x−4)
2[3P(x)+(x−4)P'(x)], zatem H'(x) dzieli się przez
(x−4)
2.
Tyle?
17 kwi 14:06
ZKS:

.
17 kwi 14:14
Metis: Dzięki
17 kwi 14:16
Metis: ZKS jesteś jeszcze ?
17 kwi 14:32
5-latek : Metis na gorze masz te dwa linki
17 kwi 14:38
ZKS:
Jestem, jestem.
17 kwi 14:43
17 kwi 14:44
ZKS:
Jasne, zaraz spojrzę.
17 kwi 14:46
olekturbo: @Metis
Matura z matematyki jest 5 czy 6 maja? Na stronie CKE jest napisane, ze 5, a na prawie
wszystkich innych, ze 6
17 kwi 14:48
olekturbo: I jak tak fajnie sobie wydrukowales to? Bo jak wchodze na zadania.info to mam tylko taka wersje
do przegladania on−line
17 kwi 14:51
Metis: 5
17 kwi 14:52
Metis: Nie potrafię się uczyć z ekranu
17 kwi 14:52
olekturbo: Ale jest taki arkusz gotowy do wydruku?
17 kwi 14:53
17 kwi 14:53
ZKS:
Jest

, ale jeszcze musisz dokończyć. To równanie można zapisać równoważnie
| | 1 | |
cos(4x) = − |
| .  |
| | 2 | |
17 kwi 14:54
17 kwi 14:55
olekturbo: Dzieki
17 kwi 14:57
ZKS:
Jak nigdzie nic nie pomyliłem to powinieneś dostać cztery rozwiązania.
17 kwi 15:03
Mila:
Witajcie, ja mam równoważne:
| | 11π | | 5π | | 4π | | 7π | |
x∊{− |
| ,− |
| ,− |
| ,− |
| } |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 6 | |
17 kwi 15:26
Metis: Milu czy mogłabyś zerknąc za zadanie 16 tej matury ?
Moje rozwiązanie:
V=2x*x*y, gdzie y to krawędź boczna, a 2x i x wymiary podstawy
Wiemy, że P
c=1
Stąd:
2*2x*x+2*2xy+2*x*y−1
4x
2+6xy=1 − z tego y
6xy=1−4x
2
Podstawiam do wzoru na objętość otrzymuję:
| | 1−4x2 | | −4x3+x | |
V(x)=2x2* |
| = |
| |
| | 6x | | 3 | |
Szukam maksimum:
| | 1 | |
V'(x)=−4x2+ |
| − funkcja kwadratowa z ramionami do dołu , zatem osiągnie maksimum. |
| | 3 | |
I wychodzi, że dla x=0 mamy maksimum
A x>0
17 kwi 15:44
Metis:
17 kwi 15:46
Mila:
1) Założenie dla y: 1−4x2>0
2) Nie badasz ekstremów V'(x) lecz V(x)
3) Badasz miejsca zerowe V'(x) , tam mogą być ekstrema.
V'(x)=0 i badasz jak zmienia się znak pochodnej przy przejściu przez miejsca zerowe,
wtedy określasz jakie jest to ekstremum i czy w ogóle jest.
17 kwi 16:12
Metis:

Hmmm wydawało mi się że y może być dowolnie mały lub dowolnie duży

Skąd takie założenie?
Nie wiem jak to popsułem
Zerowanie się pochodnej to warunek konieczny istnienia ekstremum.
stąd:
| | √3 | |
Mamy maksimum dla x= |
| |
| | 6 | |
Sprawdziłem dla pola i zgadza się
17 kwi 16:35
Mila:
Wysokość musi być wartością dodatnią.
17 kwi 17:15
Metis: Jasne
więc 1−4x
2>0
17 kwi 17:22
Metis: Dziękuje
17 kwi 17:41
Mila:
17 kwi 18:15