Planimetra. Pooomocy! :)
Martiś : Bok rombu ma długość 8, a różnica długości przekątnych wynosi 1. Oblicz pole i wysokość rombu.
Proszę bardzo o pomoc.
17 kwi 13:40
pytanie: tw cos
17 kwi 13:44
Jerzy:
x,y − przekątne
x − y = 1 ⇔ x = y + 1
| | y +1 | | y | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = 82 |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 13:48
Martiś : Dziękuję
17 kwi 14:18
Eta:
| | f*e | | P | |
P= |
| i P=a*h ⇒ h= |
| |
| | 2 | | a | |
a=8
f−e=1 i f
2+e
2=4a
2 ⇒ (f−e)
2+2fe=4*64 ⇒ 1+2fe=4*64
| | fe | | 1 | | 3 | |
2fe= 4*64−1 |:4 ⇒ |
| = 64− |
| = 63 |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
17 kwi 16:06