nieoznaczona
madz: ∫ dx / (pierwiastek z 4x − x2−3)
17 kwi 13:21
ICSP: Podstawienie:
x = 4cos2φ + sin2φ
17 kwi 13:31
mat: ja bym to spróbował robić tak:
to co pod pierwistkiem, staram się zamienić na wzór skróconego mnożenia : (x2 −4x + 4), czyli
(x−2)2
co daje ∫ dx/ √1−(x−2)2 podstawiam t=(x−2) i do wzoru z arcsin
czyli będzie arcsin(x−2)/1 +C, czyli arcsin(x−2) + C,
Warto byłoby gdyby ktoś to jeszcze sprawdził bo też dopiero uczę się całek i mogę robić gdzieś
błędy
17 kwi 13:33
Jerzy:
I bardzo dobrze mat
17 kwi 13:35
ICSP: Można też tak
17 kwi 13:36
mat: Bardzo proszę, by ktoś napisał czy robię dobrze, czy są błędy.
17 kwi 13:36
mat: dzięki dzięki bardzo
17 kwi 13:37
Mariusz:
| | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | √4x−x2−3 | | √(1−x)(x−3) | |
√4x−x2−3=(1−x)t
(1−x)(x−3)=(1−x)
2t
2
(x−3)=(1−x)t
2
x−3=t
2−xt
2
x+xt
2=t
2+3
x(1+t
2)=t
2+3
| | t2+1 | (−4t) | |
∫ |
|
| dt |
| | (−2t) | (t2+1)2 | |
=2arctan(t)
| | √4x−x2−3 | |
=2arctan( |
| )+C |
| | 1−x | |
Podstawienia na takie całki
√ax2+bx+c=t−
√ax a>0
√ax2+bx+c=xt+
√c c>0
√ax2+bx+c=(x−x
1)t b
2−4ac>0
17 kwi 14:21