Oblicz p i q
AKOX: Liczby x1=3−√7 i x2=3+√7 są miejscami zerowymi funkcji f(x) = x2+(p−q)x+p+q. Oblicz p i
q.
Odpowiedź to: p=−2 q=4
Dodatkowo mam jeszcze jedno pytanie. Obliczam p ze wzoru:
x1+x2
p=
i wychodzi mi, że p=3, co jest niezgodne z odpowiedziami. Wyjaśni mi ktoś?
2
17 kwi 13:14
5-latek : Ze wzoru Vieta
−b
x1+x2=
a
u nas b= p−q wobec tgo −b=−(p−q)=−p+q= q−p
czyli
x1+x2= q−p
Wiemy z e
c
x1*x2=
a
u nas c=p+q
czyli x1*x2= p+q
Masz do rozwiązania układ rownan
{x1+x2= q−p
{x1*x2=p+q
działaj